İşadamı Davut Göktaş: “Yalıtım sektöründe iddialıyız”

yazar:

kategori: ,

Su, ısı ve ses yalıtım sektöründe dünya çapında projelere imza atan işadamı Davut Göktaş, Azerbaycan ve Özbekistan pazarından çok ümitli olduğunu belirtiyor

İpekyolu Dergisi: Davut bey siz Kafkasya kökenli Karslı bir iş adamısınız. İstanbul’a geliş öykünüz ve çocukluğunuzun Kars’ı hakkında bize bilgi verir misiniz?

Davut Göktaş: İstanbul’a geliş öykümüz 1978 yılında oldu. İstanbul’a işsizlik ve ekonomik şartlardan dolayı zorunlu olarak geldik. Bu sektöre de 1986-87 yılında başladık. Sektöre 1988 yılında atıldık. Tabii ki çocukluk dönemimizdeki Kars çok farklıydı. O zaman ki ekonominin kötü olması, işsizliğin fazla olması ama güzel bir şehrimiz vardı. Hala dönem dönemoraya gidiyoruz. 

İpekyolu Dergisi: İş hayatına atılmanız nasıl oldu? 

Davut Göktaş: İş hayatına atılmamız İstanbul’da bir tanıdığımızın yanına gelerek başladı. Bizim işin o zaman ki pazarı Karaköy’de ki Perşembe pazarıydı. Orada başladık. Sağ olsun işi bize öğretti, destek oldu, katkı sundu. Akrabamızın yanında 4 yıl çalıştım. Ondan sonra 1988 yılında ortaklık şeklinde bir bayilik açtı. Kendi işimizi aile şirketimizi 1995 yılında kurduk.

ÖNEMLİ PROJELERDE YER ALDIK  

İpekyolu Dergisi: Yaptığınız ticari ve ekonomik faaliyetlerden bahseder misiniz? Hangi alanlarda hizmet veriyorsunuz?

Davut Göktaş: İnşaat ve yalıtım alanında hizmet veriyoruz.Yalıtım dediğimiz zaman su ısı ve ses yalıtımı, fabrikalardaki teknik izolasyon. Aslında biz ilk başladığımız zaman Türkiye’de bu üniversitelerde bile tek sayfaydı. Şimdi geldiğimiz nokta çok sevindirici.  Neredeyse bir fakülte düzeyine geldi. Sektör olarak bu da bizi çok sevindiriyor. Bulunduğumuz bölgede enerjide dışa bağımlıyız. Çok pahalı enerji kullanıyoruz. Biraz da devletin katkısı ve desteği ile sektör belli bir noktaya geldi. Bunun da sevindirici yanı gerek mahalli idareler olsun, gerek merkezi hükümet olsun bu konu ile ilgili artık ciddi anlamda takip ediyor ve denetliyor. Biz yalıtım sektörü içerisinde tabiriyle alaylıyız. Fakat geldiğimiz noktada gerek yurt içinde gerek yurt dışında birçok ciddi projelere imza attık. Örneğin Türkmenistan Havaalanı, Olimpiyat köyünün tüm yalıtım malzemelerini biz verdik. Çatı ile ilgili orada bir kısım detayları sürdük. Şimdi hali hazırda yeni yapılan İstanbul Havalimanı, devlet konuk evi ve otel yalıtım, su ısı ve ses yalıtım yapım işlerini yapıp teslim ettik. Şu anda Özbekistan ile ilgili çalışmalarımız var. Azerbaycan’da son 6 aydır firma kurma çalışmalarımız var. İnşallah hayırlısı olacak. 

PEKÇOK ÜLKEDE FAALİYETİMİZ VAR 

İpekyolu Dergisi: Yurt dışında yapmış olduğunuz faaliyetlerden de bahseder misiniz? 

Davut Göktaş: Yurt dışında Çeçenistan olsun, Azerbaycan olsun, Türkmenistan olsun, Özbekistan oldun pekçok bölgede faaliyetlerimiz var. Azerbaycan’da Bakü Havaalanı’nın bir kısım detay işlerini çözdük ve malzeme verdik. Türkmenistan ‘da yeni Havaalanı, Olimpiyat Köyü, GAP İnşaat ile birlikte Hidrolik Enerji Santralleri ile ilgili çalışmalarımız var. Biz buralarda ısı yalıtımı, ses yalıtımı, su yalıtımı uygulama ve satışlarını yapıyoruz. Azerbaycan ile ilgili Azerbaycan’da su , ses ve ısı ile ilgili projelerde çalışmalar son aşamaya geldi. Oradan arkadaşlar getirdik. Burada eğittik gönderdik. Allah nasip ederse yıl 2019 yılı içinde orada firmamızı kurup çalışmalara başlayacağız.

 İSTANBUL’UN YENİ HAVALİMANINDA ÇOK ÖZEL SİSTEMLER UYGULADIK 

İpekyolu Dergisi: Türkiye’de yapmış olduğunuz ve halen yapmakta olduğunuz projeler nelerdir?

Davut Göktaş: Türkiye’de 1995 yılından bu yana sektörde çok güzel projeler, uygulamalar ve malzeme satışları yaptık. Şu anda hali hazırda İstanbul yeni havalimanı ile ilgili otel, devlet konuk evini, su ısı ve ses yalıtım işlerini verildiği zaman sektörde hali hazırda olan şeylerden değil gerçekten çok farklı, çok özel bir sistem uygulandı. Orada dünya standartlarında bir uygulama yaptık.

İpekyolu Dergisi: Davut bey ekonomideki bu son gelişmeler ve döviz kuru artışı ile ilgili neler söylemek istersiniz? Bu konudaki düşüncelerinizi öğrenmek isteriz. 

Davut Göktaş: Bu kriz ile birlikte sektörde çok ciddi bir yavaşlama oldu. Özellikle bu işi fırsat bilen firmalar farklı farklı yöntemler uyguladı. Fakat gerçekten de ekonomimize katkı sunan yerli firmalar bu konu ile ilgili seferberlik ilan etti. Bu da bize destek oldu ve o heyecanımızı yitirmedik. Özellikle elimizde mevcut olan projelerle ilgili çok ciddi anlamda sorun yaşadık. Fakat devletin desteği, katkısı, yerli firmalarımızın desteği katkısı ve ile bu krizi inşallah aşacağız. 

İpekyolu Dergisi: Sizden 2018’in genel bir değerlendirmesini alabilir miyiz? 

Davut Göktaş: 2018’in ilk 6 ayında çok güzel bir performans sergiledik fakat krizle birlikte biz de önümüzü görmek açısından biraz işlerimizi frenledik. Heyecanımız devam ediyor. İnşallah 2019 yılında yapamadığımız frenlediğimiz şeylere tam gazla devam edeceğiz. 

İpekyolu Dergisi: Sektörünüzdeki ithalat ve ihracatınızın artması için ne gibi tavsiyeleriniz olur neler söylemek istersiniz?

Davut Göktaş: Sektörde gerek yurtdışı gerek yerli firmaların bayisiyiz. Özellikle Bakanımızın ihracatla ilgili seferberliğinden dolayı biz de ciddi anlamda gerek Türki Cumhuriyetler olsun, gerek İran, Cezayir ve Nijerya olsun buralar ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Katar ile ilgili çalışmalarımız var. İnşallah Sayın Bakanımızın bize verdiği bu heyecan ile ihracatlarımızı bir önceki yıl oranla % 20-30 oranında arttıracağız.

SEKTÖRDE GELDİĞİMİZ YER SEVİNDiRİCİ 

İpekyolu Dergisi: Sektörde gördüğünüz eksiklikler var mı? Tavsiyeleriniz var mı?

Davut Göktaş: Sektörde geldiğimiz nokta çok sevindirici. İlk başladığımız yıllara baktığımız zaman gerçekten de geldiğimiz nokta çok sevindirici. Az önce de söylediğim gibi Üniversitelerde bile 1 sayfalık iken şimdi artık branşlaştı. Neredeyse bir fakülte düzeyine geldi. Bu da ülkemiz ve sektörümüz açısından çok sevindirici. Çünkü çok pahalı bir enerji kullanıyoruz ve dışa bağlıyız. Enerji kayıplarını önlememiz lazım bununla ilgili de gerek merkezi hükümet gerekse mahalli idareler ciddi anlamda bunun takibini ve denetimini yapıyor. Biz de sektör olarak bu işe ciddi anlamda katılıyoruz.

AZERBAYCAN VE ÖZBEKİSTAN ÇOK ÖNEMLİ 

İpekyolu Dergisi: 2019 hedefleriniz nelerdir?

Davut Göktaş: 2019 yılındaki hedefimiz ihracatımızı arttırmak. Azerbaycan’ın yanında Özbekistan ile ilgili firma çalışmalarımızı düşünüyoruz. Bunun yanında Katar ile ilgili çalışmalarımız var. Katar’da da sektörümüzle ilgili ciddi anlamda bir eksiklik var. Bu gibi uygulamalarla ilgili her zaman Türkiye ile ilgili çalışma yapılıyor. Bu insanların gelmesi gitmesi muhasebeleşmesi biraz zor. Orada firma kurarsak oradaki Türk yatırımcısına, Türk inşaatçısına faydalı olacağız.

İpekyolu Dergisi: Genel anlamda hem sektörünüzle ilgili hem de Türkiye ile ilgili Türkiye’nin en büyük sorunu sizce nedir?

Davut Göktaş: Sektör açısından herhangi bir sorun yok. Özellikle şunu söyleyebilirim son 5 yılda bizim sektör on kat büyüdü. Ciddi anlamda Avrupa olsun, Türki Cumhuriyetler olsun,  Ortadoğu olsun çok ciddi anlamda ihracat yapıyoruz. Çünkü sektör çok büyüdü. İhracatın dışında işçi emeği ile de çok güzel işler yapıyoruz. Sektör açısından herhangi bir sorun yok fakat özellikle krizden sonra inşaat sektörü ile ilgili ufak tefek de olsa krizler oluştu. Özellikle inşaat firmalarının işi biraz yavaşlatmasından dolayı sektör iç piyasa açısından durma noktasına geldi. 

İpekyolu Dergisi: Türk Dünyası, Türk Birliği ve Azerbaycan gibi kavramlar sizde hangi duygu ve düşünceleri uyandırıyor.

Davut Göktaş: Çok güzel duygular uyandırıyor. Özellikle Kafkas kökenli, Azerbaycan kökenli olduğum için biraz da kendimi mecburi kılıyorum ve bir vazife gibi görüyorum. Özellikle sektörümüzle ilgili Türkiye’de yaptığımız şeylerin birçoğunu orada yapmayı düşünüyorum. Çünkü dünyada geldiğimiz noktada enerji çok değerli ve kıymetli oldu. İnşallah Türkiye’de yaptığımız şeylerin aynısını Azerbaycan ve Özbekistanda da yapacağız. 

İpekyolu Dergisi: Gelecekten ümit var mısınız?

Davut Göktaş: Evet. Çocukluğumdan bu yana krizler olsun, dönem dönem dış menşeli bazı fırsatı kötüye kullanan devletler olsun kriz oluyor Türkiye şu noktaya geldi, Türkiye şöyle olacak böyle olacak ama geldiğimiz noktada Türkiye her yıl büyüyor, her yıl gelişiyor. Avrupa ve dünya çapında çok ciddi projelere imza atıyor. Ben çok ümitliyim. Özellikle oğlumun Türkiye’ye dönmesini istiyorum. Kendisi Amerika’da. Çünkü Türkiye’nin beyin gücüne ihtiyacı var. İnşallah buradan yurtdışına okumak için giden gençlerimiz tekrar yurda dönecektir. Çünkü inanıyorum ki burada istihdam çok ciddi artacaktır. Türkiye büyüyüp gelişen bölgesinde lider ülkedir. 

İpekyolu Dergisi: Size dönmek gerekirse özel hayatınızda nasıl bir insansınız? Davut bey neler yapar;? İlgilendiğiniz spor dalları var mı?

Davut Göktaş: Özel hayatımın geneli işle ilgilidir. Aslında o kadar güzel söylüyorsunuz ki ama buna zamanımız olmuyor. Kendimizi bir şekilde işe adamışız. Özellikle yurtdışındaki işlerimizle ilgili zaman bile bulamıyoruz. İnşallah zaman bulursak önümüzdeki 5 yıldan sonra dediklerinizi yapmaya fırsat bulacağız. 

KARS’IMIZI SEVİYORUZ 

İpekyolu Dergisi: En sevdiklerinizi sormak istiyorum. Mesela en sevdiğiniz şehir neresidir?

Kars’ımızı seviyoruz ve dönem dönem de gidiyoruz. Çocukluğumuz orada geçti. Orayla ilgili bir şey de yapmayı düşünüyoruz. Mesala bir park olabilir, bir köprü olabilir, yay geçidi olabilir. Çünkü çocukluk döneminde bu gibi şeylerin eksikliğini çok gördüm. Özellikle kışın kardan ve üst geçitlerin olmamasından dolayı ciddi anlamda kazalar da oluyordu. 

İpekyolu Dergisi: Kars’la ilgili yatırım projeleriniz de var mı?

Davut Göktaş: Hayır yok. Çünkü Kars’ta bu sektöre uygun sanayi olmadığı için keşke olsaydı da yapsaydık. 

İpekyolu Dergisi: En sevdiğiniz ülke neresidir?

Davut Göktaş: Tabii ki Türkiye ve ondan sonra Azerbaycan. 

İpekyolu Dergisi: En sevdiğiniz lider kimdir?

Davut Göktaş: Ben Türkiye’deki liderlerimi çok seviyorum. Bunun yanında da Azerbaycanda şu andaki Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev’i de çok seviyorum. 

İpekyolu Dergisi: En sevdiğiniz işadamı kimdir?

Allah rahmet etsin Sakıp beyi çok beğeniyor ve örnek alıyorum. Allah gani gani rahmet etsin. 

İpekyolu Dergisi: Biraz daha özele gidersek en sevdiğiniz yemek nedir?

Davut Göktaş: Azerbaycan’a gidip geldikten sonra oranın yemekleri gerçekten çok güzel. Özellikle bizim hangelimiz çok güzel. 

İpekyolu Dergisi: En sevdiğiniz şarkı, müzik?

Davut Göktaş: Azeri müziklerini çok seviyorum ve fırsat buldukça da dinliyorum. 

İpekyolu Dergisi: En sevdiğiniz filmler hangileri?

Davut Göktaş: Fırsat bulamıyoruz. Sohbet muhabbet esnasında zaman zaman televizyonda bizim yeni dizilerimizi izlemeye çalışıyorum. 

İpekyolu Dergisi: Davut Bey verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ediyoruz.  

Davut Göktaş: Ben de çok teşekkür ediyorum. 


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir